AORTİK TROMBOEMBOLİZM yaşandığında %90 ölümle sonuçlanan ancak çok basit önlemler ve gözlemlerle engellenebilecek bir hastalık. Gelin daha yakından inceleyelim.
Aortik Tromboembolizm Nedir?
Tromboembolizm, genellikle kardiyomyopati sebebiyle oluşan sol kalpteki trombozun kopan parçalarının sistemik arterlerde emboli oluşturma olayıdır. Tromboz, dolaşımdaki farklı yerlerde hücrelerin ve kan bileşenlerinin birikmesi, emboli ise trombozdan kopan parçaların dolaşım yoluyla doku ve organlardaki damarı tıkamasıdır. Kedilerde genellikle alt bacak arterlerinin tıkanması olarak görülür.
Aortik Tromboembolizme Sebep Olabilecek Hastalıklar:
• Kardiyomyopatiler
• Hpertiroidizm
• Tümör
• Enfeksiyon
• Hiperadrenokortizism
• Protein kayıplı nöropati ve enteropati
Belirtileri:
Aortik tromboembolizmin en sık başvurma şekli özellikle kedilerde meydana gelen ani olarak arka ayaklarını hafif veya ileri derecede kullanamama ve yoğun ağrıdır. Hasta arka ayaklarına ağrıdan dolayı dokunulmasını istemez.
Hızlı soluk alıp verme görülür.
Kimi zaman yalnızca topallama görülebilir.
Femoral nabız alınamaz.
Arka ayaklar soğuk ve patilerin kanla beslenememesi sonucu mor renkte olduğu görülür.
Arka ayak tırnakları biraz dipten kesildiğinde kanama yok veya normalden çok azdır.
Teşhis:
Teşhis genel olarak hastanın başvurduğu andaki tipik belirtiler ile birlkte konulmaktadır. Ancak gerekli durumlarda: USG muayenesi
EKO
Röntgen
Kan Gazı
Hemogram
Biyokimya test sonuçları ile konfirme edilebilir.
Hekiminiz testlerden önce müdehalede bulunmak isteyebilir.
Tedavisi:
Aortik tromboembolizm geçiren hastaların çoğunda kalp hastalığı vardır. Bu nedenle tedavi sürecinde kalp ilaçları ve pıhtıyı çözmeye yönelik kan sulandırıcılar kullanılacaktır.
Hasta büyük ihtimalle anksiyete atakları geçirdiğinden sedasyona alınabilir.
Semptomatik olarak damar içi sıvı uygulaması yapılabilir.
Cerrahi olarak pıhtının alınması seçeneği ilerlemiş ciddi vakalarda zaman zaman önerilmekle birlikte hastanın halihazırdaki kalp hastalığı ve solunum zorluğu nedeniyle anestezi riski yüksektir.
Nasıl Korunabiliriz?
Aortik tromboembolizmden korunmak için özellikle genetik olarak kalp hastalıklarına yatkın olan ırklar olmak üzere bütün hastaların genel muayene sırasında kalp sesleri dinlenmeli ve anormal ses saptanırsa EKO istenmelidir. Bu sayede kalp ilaçlarını düzenli kullanarak Aortik tromboembolizm riskini sağlıklı bir kedi ile aynı seviyeye getirebiliriz.
Lütfen hekimlerinizin tavsiyesine uyun, gerekli durumlarda kalp muayenelerinizi aksatmayın, kalp hastalığı olan evcil dostunuzun ilaçlarını düzenli olarak kullanın ve belli dönemlerde kontrol muayenelerini ve ilaç dozlarını hekiminizle gözden geçirin.
Aortik Tromboemboli hem hasta yakını, hem hasta, hem de veteriner hekimi için stresli ve manevi olarak zor bir hastalıktır. Önlemlerimizi alalım.
Comments